Fascinerande tryffelseminarium

Lär dig mer om tryffelodling, tryffel i maten och tryffel i världen. Christina Wedén leder samtalet lördag den 15 november 2025 kl 11-13.

Seminariet hålls fysiskt på plats och är tillgängligt via Zoom i hela världen. Anmäl nedan så skickar vi länk innan seminariet startar.

Välkommen till ett populärvetenskapligt seminarium som leds av tryffeldoktor Christina Wedén. Christina Wedén inleder med senaste nytt i tryffelvärlden. En inbjuden gäst berättar om tryffeln i ett av våra grannländer.  Årets Tryffelkock ger oss inblick i hur hen använder tryffel i maten. Vi ser fram emot ett väldigt intressant seminarium.

Talare vid seminariet

Årets Tryffelkock
”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln. Årets Tryffelkock presenteras under hösten 2025.

Christina Wedén började redan 1997 att undersöka de då sällsynta fynden av bourgognetryffel på Gotland. Ett forskningsprojekt i samarbete mellan Gotland och Uppsala följde och mynnade 2004 i en doktorsavhandling om den gotländska tryffeln, där både dess naturliga förekomst och förutsättningar för odling undersöktes. 2005 producerades den första tryffeln i odling! Forskningen om tryfflarna på Gotland, deras växtsätt och aromer har fortsatt parallellt med utvecklingen av tryffelodling i hela Östersjöregionen.
Christina är fortsatt verksam som lektor vid Uppsala universitet och driver bl.a. en kurs om tryffel på Campus Gotland. Christina har även gett ut böckerna Tryffel – mat för gudar, gutar och svin med krögaren Norbert Lang 2008 och Tryffelfeber – bland matnördar, maffia och miljardärer med vin– och matskribenten Steven Ekholm 2023. År 2000 inledde Christina och Lina Pettersson samarbete kring tryffelodling i Sverige och 2009 bildade de företaget Tryffikultur AB tillsammans.

Årets Tryffelkock
”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln.

Seminariet hålls i Donnerska huset, Donners plats i Visby och kan ses via webben.
Priset för seminariet är 295 kr oavsett om man ser det på plats eller på distans.
Vill du boka plats på seminariet kommer du att kunna göra det här.

Har du frågor om seminariet kan du ringa Susanne Welin-Berger tel 0707-26 28 88.