Lär dig mer om tryffelodling, tryffel i maten och tryffel i världen. Årets tema är 25 år med tryffelodlingar i Sverige. Christina Wedén leder samtalet lördag den 16 november 2024 kl 11-13.
Seminariet hålls fysiskt på plats (fullbokat) och är tillgängligt via Zoom i hela världen. Anmäl nedan så skickar vi länk innan seminariet startar.
Välkommen till ett populärvetenskapligt seminarium som leds av tryffeldoktor Christina Wedén. Detta år blir hela seminariet på svenska. Christina Wedén inleder med senaste nytt i tryffelvärlden. Lina Pettersson fördjupar sig senaste nytt kring att odla tryffel i Sverige. Det har odlats tryffel på Gotland och i Sverige i 25 år nu och Lina presenterar en mängd lärdomar. Årets Tryffelkock Paul Svensson ger oss inblick i hur han använder tryffel i maten. Vi ser fram emot ett väldigt intressant seminarium.
Talare vid seminariet
Årets Tryffelkock Paul Svensson
”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln. Juryns motivering till valet av Paul Svensson är:
Paul Svensson är känd för att skapa unika och smakrika rätter med fokus på växtbaserade ingredienser. Han har ett stort engagemang för hållbarhet och modernt ledarskap där alla är en del av leveransen. Med sin stora kunskap om växtrikets möjligheter experimenterar Paul med tryffeln. Han integrerar tryffel i olika rätter för att lyfta fram dess unika smak och arom. Paul är ett föredöme med att dra nytta av tryffelns smak och arom i kombination med råvaror i säsong från växt- och djurriket.
Christina Wedén började redan 1997 att undersöka de då sällsynta fynden av bourgognetryffel på Gotland. Ett forskningsprojekt i samarbete mellan Gotland och Uppsala följde och mynnade 2004 i en doktorsavhandling om den gotländska tryffeln, där både dess naturliga förekomst och förutsättningar för odling undersöktes. 2005 producerades den första tryffeln i odling! Forskningen om tryfflarna på Gotland, deras växtsätt och aromer har fortsatt parallellt med utvecklingen av tryffelodling i hela Östersjöregionen.
Christina är fortsatt verksam som lektor vid Uppsala universitet och driver bl.a. en kurs om tryffel på Campus Gotland. Christina har även gett ut böckerna Tryffel – mat för gudar, gutar och svin med krögaren Norbert Lang 2008 och Tryffelfeber – bland matnördar, maffia och miljardärer med vin– och matskribenten Steven Ekholm 2023. År 2000 inledde Christina och Lina Pettersson samarbete kring tryffelodling i Sverige och 2009 bildade de företaget Tryffikultur AB tillsammans.
Lina Pettersson är agronom och odlingsrådgivare med familjekopplingar till Gotland, som under slutfasen av sin agronomutbildning vid Sveriges lantbruksuniversitet år 2000 undersökte möjligheterna för och lyckades med produktion av svenska trädplantor för lokal tryffelproduktion. Efter flera års samarbete grundade Lina företaget Tryffikultur AB tillsammans med Christina Wedén. Tryffikultur AB arbetar för att utveckla tryffelodlingen i Sverige och norra Europa. Efter 25 års erfarenhet av tryffelodling finns idag en gedigen kunskap samlad, som resulterat i flertalet producerande tryffelodlingar både på Gotland, Öland, svenska fastlandet samt i några av våra grannländer kring Östersjön. Genom Tryffikultur arrangeras bl.a. workshops om tryffelodling och försäljning av trädplantor för tryffelodling på våra mer nordliga breddgrader. Lina är jämte engagemanget i Tryffikultur verksam som produktionschef vid företaget Vegtech i Vislanda.
Årets Tryffelkock
”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln.
Seminariet hålls i Donnerska huset, Donners plats i Visby och kan ses via webben.
Priset för seminariet är 250 kr oavsett om man ser det på plats eller på distans.
Att se seminariet på plats är fullbokat men du är välkommen att följa seminariet på distans.
Vill du boka plats på seminariet kan du göra det här.
Har du frågor om seminariet kan du ringa Susanne Welin-Berger tel 0707-26 28 88.