Lär dig mer om tryffelodling, tryffel i maten och tryffel i världen. Christina Wedén leder samtalet lördag den 15 november 2025 kl 11-13.
Seminariet hålls fysiskt på plats och är tillgängligt via Zoom i hela världen. Anmäl nedan så skickar vi länk innan seminariet startar.
Välkommen till ett populärvetenskapligt seminarium som leds av tryffeldoktor Christina Wedén. Christina Wedén inleder med senaste nytt i tryffelvärlden. Rune Richtendorff berättar om sin tryffelresa i Danmark där han synliggjort en mängd olika sorters tryffel. Årets Tryffelkock, Gustav Knutsson som på stjärnrestaurangen Bhoga skapar fantastiska smakupplevelser, berättar om sin matfilosofi och hur han ser på vår gotländska tryffel. Vi ser fram emot ett väldigt intressant seminarium.
Rune och Asti, Kungliga tryffelleverantörer till danska hovet. Christina Wedén vår egen tryffeldoktor. Gustav Knutsson årets tryffelkock
Talare vid seminariet
Årets Tryffelkock
”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln. Årets Tryffelkock 2025 är Gustav Knutsson. Juryns motivering lyder: Gustav Knutsson är känd för sin passion för nordisk fine dining och hållbarhet. Tillsammans med sitt team och Niclas Yngvesson på den Michelin-belönade restaurangen Bhoga, skapar han smakupplevelser där säsongens råvaror står i fokus. Bhoga är känd för sina noggrant komponerade menyer och sitt engagemang för lokala råvaror. Gustav tilldelas utmärkelsen Årets Tryffelkock för hans uppskattade användning av den gotländska tryffeln i sina rätter. Fantastiska rätter där den gotländska tryffeln får glänsa som den unika och högkvalitativa råvaran den är.
Christina Wedén började redan 1997 att undersöka de då sällsynta fynden av bourgognetryffel på Gotland. Ett forskningsprojekt i samarbete mellan Gotland och Uppsala följde och mynnade 2004 i en doktorsavhandling om den gotländska tryffeln, där både dess naturliga förekomst och förutsättningar för odling undersöktes. 2005 producerades den första tryffeln i odling! Forskningen om tryfflarna på Gotland, deras växtsätt och aromer har fortsatt parallellt med utvecklingen av tryffelodling i hela Östersjöregionen.
Christina är fortsatt verksam som lektor vid Uppsala universitet och driver bl.a. en kurs om tryffel på Campus Gotland. Christina har även gett ut böckerna Tryffel – mat för gudar, gutar och svin med krögaren Norbert Lang 2008 och Tryffelfeber – bland matnördar, maffia och miljardärer med vin– och matskribenten Steven Ekholm 2023. År 2000 inledde Christina och Lina Pettersson samarbete kring tryffelodling i Sverige och 2009 bildade de företaget Tryffikultur AB tillsammans.
Rune Richtendorff
Danske Rune Richtendorff har tillbringat större delen av sitt liv med hundar och med att arbeta med hundar. År 2018 började Rune för första gången med tryffelträning med sin då tvååriga Lagotto Romagnolo Asti. Tillsammans med Susanne Welin-Berger, Olof Thomson och Yvonne Höglund i Gotlands Tryffelförening anordnades 2019 den första tryffelkursen för danska tryffeljägare under tre dagar på Gotland. Fram till år 2019 hade 22 danska fynd av den svarta ädeltryffeln Tuber aestivum registrerats i den danska svampdatabasen under de senaste 100 åren. Rune och Asti ändrade snabbt på den statistiken från och med den 28 oktober 2019, då de hittade sin första danska tryffel. Sedan den dagen har deras tryffeljakter fortsatt som ett spännande, ständigt pågående äventyr. Idag levererar Rune tryfflar till både en tvåstjärnig Michelin-restaurang och till den danska kungafamiljen. Asti hittar dock inte bara ätliga ädeltryfflar, utan har talang även för inventering av mer sällsynta tryffelarter. Hittills har hon nosat upp inte mindre än 23 olika tryffelarter som registrerats, och nya tillkommer hela tiden till listan. Rune och Astis tryffelresa har vid det här laget varit både lång och spännande. Förutom lärdomar om hundar, svampar och naturen, har den även gett många fantastiska matupplevelser – självklart med tryffel.
Seminariet hålls i Donnerska huset, Donners plats i Visby och kan ses via webben.
Priset för seminariet är 295 kr oavsett om man ser det på plats eller på distans.
Vill du boka plats på seminariet kan du göra det här.
Har du frågor om seminariet kan du ringa Susanne Welin-Berger tel 0707-26 28 88.


FotoGustav Katja Ragnstam