Fascinerande tryffelseminarium

Lär dig mer om tryffelodling, tryffel i maten och tryffel i världen. Christina Wedén leder samtalet som handlar om tryffel i maten, tryffel i världen mm.  Lördag den 19 november 2022 kl 11-13.

Seminariet hålls fysiskt på plats och är tillgängligt via Zoom i hela världen. Anmäl nedan så skickar vi länk innan seminariet startar.

Välkommen till ett populärvetenskapligt seminarium som leds av tryffeldoktor Christina Wedén. Hela seminariet kommer att hållas på engelska. Vi är väldigt glada att Tryffelforskare Christine Fischer kommer och talar. Christine har stor kunskap om på vilket sätt svampar är så viktiga för träden och hur svamp och träd samverkar. Årets tryffelkock Christofer Johansson Hotell Borgholm kommer att berätta hur han använder tryffeln på sin högklassiga restaurang. Det händer mycket spännande inom tryffelområdet runt om i världen. Under seminariet får vi kunskap om läget för tryffeln i Sverige och omvärlden.

Talare vid seminariet

Christina Wedén är verksam vid Uppsala Universitet och doktor i biologi med sin avhandling om gotländsk tryffel 2004. Sedan 1997 har Christina arbetat med den gotländska tryffeln kring olika forskningsfrågor, både vad gäller genetisk information och dess ekologi kopplat till odling. Under senare år har samarbeten skett kring kemiska analyser av tryffelns doft och innehåll. Jämte den akademiska forskningen driver Christina företaget Tryffikultur AB tillsammans med agronom Lina Pettersson. Tryffikultur AB arbetar för att utveckla tryffelodlingen i Sverige och norra Europa.

Christine Fischer har en bakgrund i skogsvetenskap från Oregon State University men har de senaste 20 åren bott och arbetat i Spanien, som forskare och utbildare vid Forest Science Center i Katalonien. Christines stora intresse är varför och hur svampar är så viktig för träden. Liksom tryffel är många av de stora pråliga svamparna som vi samlar på hösten fruktkropparna av ett stort nätverk av underjordiska svampmycel. De vårdar, skyddar och förbinder de mäktiga träden ovanför.

Årets Tryffelkock
”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln.
Årets Tryffelkock är Christofer Johansson Hotell Borgholm. Juryns motivering lyder:
Christofer Johansson har målmedvetet utvecklat måltiden till en upplevelse med hög kvalitet som resulterat i fina utmärkelser för Hotell Borgholm. Tryffeln trivs även på Öland och Christofer utnyttjar dess mystik på ett föredömligt sätt som smaksättare i menyerna under höstmånaderna.
Juryn som utser årets tryffelkock är styrelsen för Gotlands Tryffelakademi.

 

Seminariet hålls i Donnerska huset, Donners plats i Visby och kan ses via webben.
Priset för seminariet är 200 kr oavsett om man ser det på plats eller på distans.
Vill du boka plats på seminariet kan du göra det här.

Har du frågor om seminariet kan du ringa Susanne Welin-Berger tel 0707-26 28 88.