Fascinerande tryffelseminarium

Lär dig mer om tryffelodling, tryffel i maten och tryffel i världen. Christina Wedén leder samtalet som handlar om tryffel i maten, tryffel i världen mm.  Lördag den 20 november kl 11-13.

Seminariet hålls fysiskt på plats och är tillgängligt via Zoom i hela världen. Anmäl nedan så skickar vi länk innan seminariet startar.

Välkommen till ett populärvetenskapligt seminarium med tryffeldoktor Christina Wedén, Stefan Bertilsson mikrobiomprofessor vid SLU, årets hederstryffel Peter Eriksson från Linnea & Peter och årets tryffelkock Luqaz Ottosson.  Det händer mycket spännande inom tryffelområdet runt om i världen. Under seminariet får vi kunskap om tryffelns mikrobiom och läget för tryffeln i Sverige och omvärlden. Vid seminariet deltar även vår hederstryffel och årets tryffelkock. Både Peter och Luqaz är proffs på att locka fram den gotländska tryffelns aromer i sin matlagning. Se nedan om motiveringen till de båda utnämningarna.

Talare vid seminariet

Christina Wedén är verksam vid Uppsala Universitet och doktor i biologi med sin avhandling om gotländsk tryffel 2004. Sedan 1997 har Christina arbetat med den gotländska tryffeln kring olika forskningsfrågor, både vad gäller genetisk information och dess ekologi kopplat till odling. Under senare år har samarbeten skett kring kemiska analyser av tryffelns doft och innehåll. Jämte den akademiska forskningen driver Christina företaget Tryffikultur AB tillsammans med agronom Lina Pettersson. Tryffikultur AB arbetar för att utveckla tryffelodlingen i Sverige och norra Europa.

Stefan Bertilsson är professor i funktionell ekologi i limniska system vid institutionen för vatten och miljö vid SLU. Stefan forskar bla på kol- och kväveföreningars omsättning och omvandling. Ett resultat av trädens kolinlagring är processen kring bildande av underjordiskt växande svampar som våra härliga doftrika tryfflar. Stefan inviger oss i intressanta nya världar.

Årets Tryffelkock
”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln.

Juryns motivering lyder:
Luqaz Ottosson är en fantastisk matkreatör som i tät dialog med lokala gårdar utvecklar sina rätter. Från en uppväxt i Eksjö kom Luqaz 2009 till 50-kvadrat på Gotland och blev förälskad i ön. På Lilla Bjers, som vinner priser på löpande band, startade och utvecklade Luqaz deras restaurang under fyra år. 2017 öppnade han sin egen restaurang Rot i Norrlanda på Östra Gotland. På Restaurang Rot får man inte bara det som för dagen är bäst i säsong; man får en upplevelse i genuin matkonst. Genom att flera gånger placera sig i toppen bland Sveriges bästa kockar i den nationella tävlingen ”Årets kock” visar han sina kvaliteter inom Sverigeeliten. Den gotländska tryffeln är en av Luqaz mest uppskattade råvaror på hösten. I Luqaz’ händer kommer tryffelns aromer fram i alla möjliga och omöjliga kombinationer.

Årets Hederstryffel
Till årets hederstryffel utses en person, som med stor framgång och gott föredöme har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland.

Juryns motivering lyder:
Peter Eriksson driver tillsammans med Linnea Liljedahl, restaurang Linnea & Peter i Örnsköldsvik. Peters brinner för svenska råvaror, helst närproducerat om det går, liksom för mathantverk. Peter har arbetat med gotländsk tryffel sen början på 2000-talet, först på restaurang Paul& Norbert och sen på sin restaurang Linnea & Peter. Han lyfter varje år den gotländska tryffeln till fantastiska höjder i sin kreativa matlagning. Höjdpunkten är den årliga Tryffelfesten, där Peter har komponerat en lång meny. Den går av stapeln en lördag då restaurangen är fullbokad med två sittningar och kölista, med återkommande gäster från hela Norrland. Peter har satt den gotländska tryffeln på Norrlandskartan

Juryn som utser årets tryffelkock och årets hederstryffel och årets tryffelkock är styrelsen för Gotlands Tryffelakademi.

 

Seminariet hålls i Donnerska huset i Visby och kan ses via webben.
Priset för seminariet är 200 kr oavsett om man ser det på plats eller på distans. Vill du boka plats på seminariet kan du göra det här.

Har du frågor om seminariet kan du ringa Susanne Welin-Berger tel 0707-26 28 88.