Fascinerande tryffelseminarium

Lär dig mer om tryffelodling, tryffel i maten och tryffel i världen. Christina Wedén leder samtalet som handlar om tryffel i maten, tryffel i världen mm.  Lördag den 18 november 2023 kl 11-13.

Seminariet hålls fysiskt på plats och är tillgängligt via Zoom i hela världen. Anmäl nedan så skickar vi länk innan seminariet startar.

Välkommen till ett populärvetenskapligt seminarium som leds av tryffeldoktor Christina Wedén. Delar av seminariet kommer ev att hållas på engelska. Professor Giovanni Pacioni kommer att tala om – All these truffles! The diversity of true truffles and how to tell them apart. Årets Tryffelkock ger oss inblick i hur hen använder tryffel i maten. Det händer mycket spännande inom tryffelområdet runt om i världen. Under seminariet får vi kunskap om läget för tryffeln i Sverige och omvärlden.

Talare vid seminariet

Christina Wedén är verksam vid Uppsala Universitet och doktor i biologi med sin avhandling om gotländsk tryffel 2004. Sedan 1997 har Christina arbetat med den gotländska tryffeln kring olika forskningsfrågor, både vad gäller genetisk information och dess ekologi kopplat till odling. Under senare år har samarbeten skett kring kemiska analyser av tryffelns doft och innehåll. Jämte den akademiska forskningen driver Christina företaget Tryffikultur AB tillsammans med agronom Lina Pettersson. Tryffikultur AB arbetar för att utveckla tryffelodlingen i Sverige och norra Europa.

Årets Tryffelkock
”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln.

Professor Giovanni Pacioni är verksam vid universitetet i L’Aquila i Italien, där han forskar om tryfflar och andra svampar. Han kan det mesta om produktion av trädplantor för odling av tryffel och har även skrivit flera patent, bl.a. för hur hållbarheten av färsk tryffel kan förlängas med en ätlig film. Under sin karriär har han skrivit över 200 vetenskapliga rapporter och ett 30-tal böcker. Han håller han även svampkurser och är en populär och ofta anlitad föreläsare, både i Italien och internationellt.

Seminariet hålls i Donnerska huset, Donners plats i Visby och kan ses via webben.
Priset för seminariet är 250 kr oavsett om man ser det på plats eller på distans.
Vill du boka plats på seminariet kan du göra det här.

Har du frågor om seminariet kan du ringa Susanne Welin-Berger tel 0707-26 28 88.