2020 och 2021 års Tryffelkock

Luqaz Ottosson

”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln. Luqaz Ottosson kommer att ta emot sin utmärkelse vid en ceremoni i Domkyrkan i Visby den 20 november under Gotlands Tryffelfestival. Juryn som utser ”Årets Tryffelkock” är styrelsen för Gotlands Tryffelakademi.

Juryns motivering lyder:

Luqaz Ottosson är en fantastisk matkreatör som i tät dialog med lokala gårdar utvecklar sina rätter. Från en uppväxt i Eksjö kom Luqaz 2009 till 50-kvadrat på Gotland och blev förälskad i ön. På Lilla Bjers, som vinner priser på löpande band, startade och utvecklade Luqaz deras restaurang under fyra år. 2017 öppnade han sin egen restaurang Rot i Norrlanda på Östra Gotland. På Restaurang Rot får man inte bara det som för dagen är bäst i säsong; man får en upplevelse i genuin matkonst. Genom att flera gånger placera sig i toppen bland Sveriges bästa kockar i den nationella tävlingen ”Årets kock” visar han sina kvaliteter inom Sverigeeliten. Den gotländska tryffeln är en av Luqaz mest uppskattade råvaror på hösten. I Luqaz’ händer kommer tryffelns aromer fram i alla möjliga och omöjliga kombinationer.

”Tryffelsäsongen är någonting jag som kock alltid längtar och ser fram emot. Det är en tydlig markör att hösten är här. För mig har smaken och doften av gotländsk tryffel blivit en viktig del av höstkänslan. Att få bo och jobba på Gotland och att kunna använda öns exceptionella råvaror är en ynnest”, säger Luqaz

Priset ”Årets Tryffelkock” har tidigare delats ut till åtta kockar, Rickard Hasselblad (2012) och Mathias Dahlgren (2013), Andreas Hedlund (2014), Filip Fastén (2015), Henrik Norström (2016), Titti Qvarnström (2017), Sebastian Gibrand (2018) och Tommy Myllymäki (2019).