2023 års Tryffelkock

Jessie Sommarström

”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln. Jessie Sommarström kommer att ta emot sin utmärkelse vid en ceremoni i Domkyrkan i Visby den 18 november under Gotlands Tryffelfestival. Juryn som utser ”Årets Tryffelkock” är styrelsen för Gotlands Tryffelakademi.

Juryns motivering lyder:

Jessie Sommarström har ansvarat för innovation och hållbar utveckling på Urban Deli i nästan sju år och där fokuserat på kockens roll för långsiktig omställning mot hållbara livsmedelssystem. Hon har tillsammans med Axfoundation utvecklat smakerna i hållbara produkter på bland annat svenskodlade baljväxter och braxfiskar. Jessie är ett föredöme som målmedvetet gått sina egna vägar och enträget arbetat för en hållbar mathållning med gastronomisk höjd, där den gotländska tryffeln har en självklar roll som diamanten i kronan.

– Då det inte är frågan längre ”om” utan ”när” vi måste ställa om till ett hållbart livsmedelssystem, är jag alltid på jakt efter de allra bästa växtbaserade råvarorna. För mig är svamp en av de allra viktigaste smaksättarna i det växtbaserade köket. Ingen (varken karl-johan eller kantarell) slår den aromatiska tryffeln som med sitt fantastiska smakdjup kan lyfta vilken rätt som helst. Att vi dessutom kan producera exceptionell kvalitet av den här i Sverige som vi kan njuta av vid speciella tillfällen gör mig extra glad, säger Jessie Sommarström.

Priset ”Årets Tryffelkock” har tidigare delats ut till tio kockar, Rickard Hasselblad (2012) och Mathias Dahlgren (2013), Andreas Hedlund (2014), Filip Fastén (2015), Henrik Norström (2016), Titti Qvarnström (2017) och Sebastian Gibrand (2018), Tommy Myllymäki (2019), Luqaz Ottosson (2020 och 2021) samt Christofer Johansson (2022).