Årets tryffelkock 2012-2022

2022 Christofer Johansson
Årets tryffelkock Christofer Johansson, Hotell Borgholm, brinner för gastronomin, service samt utveckling och drivs av nyfikenhet, passion och upplevelse. Smaken är i centrum men hela spektrumet av sinnesupplevelser ska alltid finnas närvarande. Christofer Johansson har målmedvetet utvecklat måltiden till en upplevelse med hög kvalitet som resulterat i fina utmärkelser för Hotell Borgholm. Tryffeln trivs även på Öland och Christofer utnyttjar dess mystik på ett föredömligt sätt som smaksättare i menyerna under höstmånaderna. Christofer Johansson har en viktig roll i utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland.
” Tryffel är en unik smaksättare men också en dimension till av unicitet när det kommer till arom, karaktär, kvalitet och egenskaper som kräver omtanke för att tämja, men som när den landar i rätt forum är fantastisk. ”säger Christofer Johansson, Hotell Borgholm.

2020 och 2021 Luqaz Ottosson
Luqaz Ottosson är en fantastisk matkreatör som i tät dialog med lokala gårdar utvecklar sina rätter. Från en uppväxt i Eksjö kom Luqaz 2009 till 50-kvadrat på Gotland och blev förälskad i ön. På Lilla Bjers, som vinner priser på löpande band, startade och utvecklade Luqaz deras restaurang under fyra år. 2017 öppnade han sin egen restaurang Rot i Norrlanda på Östra Gotland. På Restaurang Rot får man inte bara det som för dagen är bäst i säsong; man får en upplevelse i genuin matkonst. Genom att flera gånger placera sig i toppen bland Sveriges bästa kockar i den nationella tävlingen ”Årets kock” visar han sina kvaliteter inom Sverigeeliten. Den gotländska tryffeln är en av Luqaz mest uppskattade råvaror på hösten. I Luqaz’ händer kommer tryffelns aromer fram i alla möjliga och omöjliga kombinationer.
”Tryffelsäsongen är någonting jag som kock alltid längtar och ser fram emot. Det är en tydlig markör att hösten är här. För mig har smaken och doften av gotländsk tryffel blivit en viktig del av höstkänslan. Att få bo och jobba på Gotland och att kunna använda öns exceptionella råvaror är en ynnest”, säger Luqaz

2019 Tommy Myllymäki
Tommy Myllymäki är en av Sveriges absolut främsta kockar och har genom sina krogar och sitt tävlande i Bocuse d’Or varit en av våra största ambassadörer för Svensk Gastronomi både nationellt och internationellt. Som prisbelönt kokboksförfattare inspirerar och utbildar han svenska folket om det svenska matarvet, våra råvaror inklusive tryffel och delar på ett enkelt sätt med sig av sina erfarenheter.
” Tryffel är en mytomspunnen råvara med förförande magi, som kan äga en hel anrättning men samtidigt lyfta och förstärka andra råvaror. Använd rikligt med elegans och finess ”säger Tommy Myllymäki. 

2018 Sebastian Gibrand
Sebastian Gibrand är Sveriges finalist i Bocuse d’Or dvs kockarnas VM, genom att han vann den svenska uttagningen och kom tvåa i kock EM. Sebastian är en passionerad kreativ, smaksäker kock som brinner för god mat. I Sebastians händer får tryffelns hela smakspektrum framträda i all sin glans.
”Tryffel är en härlig smaksättare på hösten. Jag brukar använda den att riva på alla former av rätten. Godast tycker jag det är till stekt Karl-Johan, där tryffelbitar bidrar med en djupare smak till den lena svampen. Alternativ brukar jag göra tryffelsmör där jag river och blandar tryffel med egen syrat smör. Perfekt till att ha på mackan.” säger Sebastian Gibrand

2017 Titti Qvarnström
Titti Qvarnström är första kvinnan i Skandinavien att leda en restaurang som erhållit en stjärna i Guide Michelin. År 2016 blev hon utsedd till årets kvinna i besöksnäringen av Visita. Tittis ambition är att laga jordnära, hållbar, transparent och lokal mat. Hon experimenterar gärna med den gotländska tryffelns smaker och textur. Till en rätt är tryffeln tunt skivad, till en annan finriven eller i små tärningar så att den knapriga texturen riktigt får komma till sin rätt. Gotlands Tryffelakademi ser fram emot Tittis nya restaurangkoncept med jordnära tryfflig matlagning.

2016 Henrik Norström
Henrik Norström har med sin matlagning, där han använder närodlade råvaror när de är som bäst, gjort restaurang LUX till en spännande upplevelse där dagens råvaror får sätta sin prägel. Han vann silver i Bocuse d’Or 2001 och är idag president för Svenska Bocuse d’Or och är sen 2014 lagledare för det svenska teamet. Med inspiration från Europeisk gastronomi ger han den gotländska tryffeln rättvisa i alla de rätterna som serveras. Gotlands Tryffelakademi ser fram mot ännu fler läckert komponerade tryfffelrätter från Henrik.
”Jag är väldigt glad att jag blivit utsedd till Årets Tryffelkock! Tryffeln är en härlig höstprimör och spännande att använda i matlagningen”, berättar Henrik Norström.

2015 Filip Fastén
Filip Fastén har med sin matlagning, där han använder de gotländska råvarorna när de är som bäst, tagit Fabriken Furillens kök till en ny nivå. Genom sin förståelse för den gotländska tryffeln ger han den rättvisa i alla de rätterna som serveras. Tryffel är hans favorit bland höstens råvaror. Gotlands Tryffelakademi ser fram mot ännu fler läckert komponerade tryfffelrätter från Filip.

2014 Andreas Hedlund
Andreas Hedlund har som få andra tagit till sig den gotländska tryffeln, förstått dess innersta väsen och sedan fört vidare sin kunskap till kockar och matälskare genom gourmetmenyer, kurser och workshops. Under två Nobelmiddagar har Andreas Hedlund bjudit världseliten på den gotländska tryffeln från dess allra bästa sida. Genom nyfikenhet och lyhördhet för det som är tryffelns essens, har Andreas fått den att blomstra och ge sin arom till fantastiska kreationer. Genom sin pedagogiska verksamhet för han ut kunskapen om hur man nyttjar tryffeln och lär fler om dess magi och hur man bäst handskas med den.

2013 Mathias Dahlgren
Till årets tryffelkock utses en person som genom sin gastronomiska kunskap blivit en av Sveriges absolut ledande kockar. Mathias Dahlgren har i sin profession alltid använt sig av de för säsongen bästa råvarorna, gärna närproducerade. Genom att skapa smakfulla rätter av vår gotländska tryffel har han öppnat sinnena hos sina matgäster och restaurangnäringen om viken smaksensation tryffeln är. Mathias har på detta sätt gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland

2012 Rickard Hasselblad
Till årets tryffelkock utses en person, som med stor gastronomisk känsla utvecklat användningen av Gotländsk tryffel i sin restaurang. Rickard Hasselblad har inte bara utvecklat användningen av tryffeln till en konst. Han var även en av de första att förstå att kombinera mat med upplevelse i formen av tryffelsafari. En viktig del i utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland.