Årets hederstryffel 2020 och 2021

Årets hederstryffel 2020 och 2021 är Peter Eriksson från Linnea & Peter i Örnsköldsvik !

Till årets hederstryffel utses en person, som med stor framgång och gott föredöme har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland. Peter Eriksson tar emot sin  utmärkelse vid en ceremoni i Domkyrkan i Visby den 20 november under Gotlands Tryffelfestival. Juryn som utser ”Årets Hederstryffel” är styrelsen för Gotlands Tryffelakademi.

Juryns motivering lyder:

Peter Eriksson driver tillsammans med Linnea Liljedahl, restaurang Linnea & Peter i Örnsköldsvik. Peters brinner för svenska råvaror, helst närproducerat om det går, liksom för mathantverk. Peter har arbetat med gotländsk tryffel sen början på 2000-talet, först på restaurang Paul& Norbert och sen på sin restaurang Linnea & Peter. Han lyfter varje år den gotländska tryffeln till fantastiska höjder i sin kreativa matlagning. Höjdpunkten är den årliga Tryffelfesten, där Peter har komponerat en lång meny. Den går av stapeln en lördag då restaurangen är fullbokad med två sittningar och kölista, med återkommande gäster från hela Norrland. Peter har satt den gotländska tryffeln på Norrlandskartan.

När någon nämner ”tryffel” då tänker jag alltid på vår gotländska tryffel för det är den som ligger mig närmast om hjärtat, säger Peter.

Priset ”Årets Hederstryffel” (2011-2019) har tidigare delats ut till Christina Wedén, Carl Jan Grankvist, Ulla Berglund, René Redzepi, Elsa Bohus Jensen, Norbert Lang, Gunhild Beckman, Susanne Welin-Berger, Göran Hellström, Olof Thomsson, Per Bengtsson, Inger Harlevi, Ragnar Olofsson, Camilla Bäckman, Inger Harlevi, Ulrika Karlsson och Cecilia Schelin Seidegård.