2024 års Tryffelkock

Paul Svensson

”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln. Paul Svensson tog emot sin utmärkelse vid en ceremoni i Domkyrkan i Visby den 16 november under Gotlands Tryffelfestival. Juryn som utser ”Årets Tryffelkock” är styrelsen för Gotlands Tryffelakademi.

Juryns motivering lyder:

Paul Svensson är känd för att skapa unika och smakrika rätter med fokus på växtbaserade ingredienser. Han har ett stort engagemang för hållbarhet och modernt ledarskap där alla är en del av leveransen. Med sin stora kunskap om växtrikets möjligheter experimenterar Paul med tryffeln. Han integrerar tryffel i olika rätter för att lyfta fram dess unika smak och arom. Paul är ett föredöme med att dra nytta av tryffelns smak och arom i kombination med råvaror i säsong från växt- och djurriket.

”Jag brinner för att höja status på växtbaserad kokkonst. Med lite gotländsk tryffel och svensk svamp blir jobbet enkelt” säger Paul Svensson.

 

Priset ”Årets Tryffelkock” har tidigare delats ut till elva kockar, Rickard Hasselblad (2012) och Mathias Dahlgren (2013), Andreas Hedlund (2014), Filip Fastén (2015), Henrik Norström (2016), Titti Qvarnström (2017) och Sebastian Gibrand (2018), Tommy Myllymäki (2019), Luqaz Ottosson (2020 och 2021), Christofer Johansson (2022) samt Jessie Sommarström (2023).