Fascinerande tryffelseminarium

Lär dig mer om tryffelodling, tryffel i maten och tryffel i världen. Christina Wedén leder samtalet som handlar om tryffel i maten, trädrötternas fascinerande värld samt tryffel i världen.  Lördag den 18 november kl 11-13.

Christina Wedén vår egen tryffeldoktor, inleder seminariet och berättar om tryffeln i maten i världen. Hur olika kulturer möjliggör och hindrar användning av tryffel på olika sätt. Professor Håkan Wallander avslöjar tryffelsvampens samarbete med trädrötterna den växer på. Vi får insyn i rötterna och svamparnas värld. Hur viktiga mykorrhizasvamparna är för såväl inlagring av kol i marken som att träden ska få tillgång till näring och vatten. Årets Tryffelkock Titti Qvarnström berättar hur man kan dra nytta av tryffelns härliga textur i matlagningen. Seminariet avslutas med en paneldiskussion som leds av Christina Wedén.

Talare vid seminariet

Christina Wedén är verksam vid Uppsala Universitet och doktor i biologi med sin avhandling om gotländsk tryffel 2004. Sedan 1997 har Christina arbetat med den gotländska tryffeln kring olika forskningsfrågor, både vad gäller genetisk information och dess ekologi kopplat till odling. Under senare år har samarbeten skett kring kemiska analyser av tryffelns doft och innehåll. Jämte den akademiska forskningen driver Christina företaget Tryffikultur AB tillsammans med agronom Lina Pettersson. Tryffikultur AB arbetar för att utveckla tryffelodlingen i Sverige och norra Europa.

Professor Håkan Wallanders intresse för naturen grundades i skogarna runt Kulla Gunnarstorp norr om Helsingborg. Håkan blev fascinerad av skogsmarkens hemligheter och hans doktorandstudier, som bedrevs i Uppsala, handlade om hur näringstillgången styr samspelet mellan träden och deras samarbetspartners – mykorrhizasvamparna. Håkan fortsatte som forskare med detta arbete på avdelningen för Mikrobiologisk Ekologi vid Lunds universitet, tills han blev professor i december 2009.

Tallrötternas svamptrådar – Ur en enda millimeterstor tallrot kan det växa ut 100-tals meter svamphyfer.  Små tunna trådar som tränger in i jordens alla skrymslen och vrår. Håkan Wallander brukar låta studenter titta ner i en burk med mager skogsjord genom mikroskopet och de blir alltid lika fascinerade av denna mångfald av svamptrådar. Varenda markpartikel är omspunnen av svamp. Men trädens rötter får de leta efter. De är korta och knubbiga och inte alls gjorda för att söka efter näring och vatten i marken.  Det finns ingen anledning för träden att satsa sina resurser på att bilda rötter som genomväver marken i jakten på näring om de istället kan föda svampar som gör jobbet både billigare och effektivare. De kallas mykorrhizasvampar och namnet kommer från grekiskans ”mykos” som betyder svamp och” rhiza” som betyder rot. Det är frukten av detta samarbete som vi njuter av när vi plockar Karl Johan, läckerriskor, kantareller eller tryffel under våra skogspromenader. I Håkans forskning försöker han förstå vad som styr tillväxten av detta svampmycel i marken. Träden föder det med 100-tals kilo kol per hektar varje år och denna process har betydelse för hela jordens kolbalans, vilket även får konsekvenser för vårt framtida klimat. När kvävenedfallet blir för högt hämmas tillväxten och då kan kvävet läcka ut och orsaka problem med övergödning i vattendragen. På sikt leder ökat kvävenedfall till fosforbrist i skogen, men vissa svampar kan motverka detta genom att lösa upp mineralet apatit, som är en viktig fosforkälla. Mykorrhizasvamparna har även många andra viktiga funktioner i marken mer om detta får du höra under seminariet.

Årets Tryffelkock Titti Qvarnström!
Juryns motivering till att ge Titti utmärkelse Årets Tryffelkock.
Titti Qvarnström är första kvinnan i Skandinavien att leda en restaurang som erhållit en stjärna i Guide Michelin. År 2016 blev hon utsedd till årets kvinna i besöksnäringen av Visita. Tittis ambition är att laga jordnära, hållbar, transparent och lokal mat. Hon experimenterar gärna med den gotländska tryffelns smaker och textur. Till en rätt är tryffeln tunt skivad, till en annan finriven eller i små tärningar så att den knapriga texturen riktigt får komma till sin rätt. Gotlands Tryffelakademi ser fram emot Tittis nya restaurangkoncept med jordnära tryfflig matlagning.

Seminariet hålls i Donnerska huset i Visby.
Priset för seminariet är 400 kr. Vill du boka plats på seminariet gör du det här.

Har du frågor om seminariet kan du ringa Susanne Welin-Berger tel 0707-26 28 88.