Årets tryffelkock 2012-2016

2016 Henrik Norström
Henrik Norström har med sin matlagning, där han använder närodlade råvaror när de är som bäst, gjort restaurang LUX till en spännande upplevelse där dagens råvaror får sätta sin prägel. Han vann silver i Bocuse d’Or 2001 och är idag president för Svenska Bocuse d’Or och är sen 2014 lagledare för det svenska teamet. Med inspiration från Europeisk gastronomi ger han den gotländska tryffeln rättvisa i alla de rätterna som serveras. Gotlands Tryffelakademi ser fram mot ännu fler läckert komponerade tryfffelrätter från Henrik.
”Jag är väldigt glad att jag blivit utsedd till Årets Tryffelkock! Tryffeln är en härlig höstprimör och spännande att använda i matlagningen”, berättar Henrik Norström.

2015 Filip Fastén
Filip Fastén har med sin matlagning, där han använder de gotländska råvarorna när de är som bäst, tagit Fabriken Furillens kök till en ny nivå. Genom sin förståelse för den gotländska tryffeln ger han den rättvisa i alla de rätterna som serveras. Tryffel är hans favorit bland höstens råvaror. Gotlands Tryffelakademi ser fram mot ännu fler läckert komponerade tryfffelrätter från Filip.

2014 Andreas Hedlund
Andreas Hedlund har som få andra tagit till sig den gotländska tryffeln, förstått dess innersta väsen och sedan fört vidare sin kunskap till kockar och matälskare genom gourmetmenyer, kurser och workshops. Under två Nobelmiddagar har Andreas Hedlund bjudit världseliten på den gotländska tryffeln från dess allra bästa sida. Genom nyfikenhet och lyhördhet för det som är tryffelns essens, har Andreas fått den att blomstra och ge sin arom till fantastiska kreationer. Genom sin pedagogiska verksamhet för han ut kunskapen om hur man nyttjar tryffeln och lär fler om dess magi och hur man bäst handskas med den.

2013 Mathias Dahlgren
Till årets tryffelkock utses en person som genom sin gastronomiska kunskap blivit en av Sveriges absolut ledande kockar. Mathias Dahlgren har i sin profession alltid använt sig av de för säsongen bästa råvarorna, gärna närproducerade. Genom att skapa smakfulla rätter av vår gotländska tryffel har han öppnat sinnena hos sina matgäster och restaurangnäringen om viken smaksensation tryffeln är. Mathias har på detta sätt gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland

2012 Rickard Hasselblad
Till årets tryffelkock utses en person, som med stor gastronomisk känsla utvecklat användningen av Gotländsk tryffel i sin restaurang. Rickard Hasselblad har inte bara utvecklat användningen av tryffeln till en konst. Han var även en av de första att förstå att kombinera mat med upplevelse i formen av tryffelsafari. En viktig del i utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland.