Årets hederstryffel 2016

Årets hederstryffel 2016 är Per Bengtsson från PM & Vänner! Med råvaror från skog, äng och sjö där tryffeln är en självklar del bygger Per Bengtsson upp sitt livsverk med kvalitet och stil.

Till årets hederstryffel utses en person, som med stor framgång och gott föredöme har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland. Per Bengtsson kommer att ta emot sin utmärkelse vid en ceremoni i Domkyrkan i Visby den 12 november under Gotlands Tryffelfestival. Juryn som utser ”Årets Hederstryffel” är styrelsen för Gotlands Tryffelakademi.

Juryns motivering lyder:

Per Bengtsson har sedan starten av PM & Vänner ständigt utvecklat sin måltidsupplevelse med förstklassiga lokala råvaror, väl medveten om ögats betydelse för upplevelsen. Som ett bevis på det långsiktiga kvalitetsarbetet fick PM & Vänner en av de första stjärnorna utanför Sveriges tre storstäder. Under sin uppbyggnad av PM & Vänner har Per Bengtsson använt den öländska och gotländska tryffeln.

Tryffeln växer vilt på Gotland och bildas på våren, växer till under sommaren och mognar i oktober
till och med december. Den skördas med hjälp av doftkänsliga hundar.

”Att få tillgång till den gotländska tryffeln med sin eleganta och samtidigt distinkta karaktär känns som ett stort privilegium för vår nordiska gastronomi”  Säger Per Bengtsson

Priset ”Årets Hederstryffel” (2011-2015) har tidigare delats ut till Christina Wedén, Carl Jan Grankvist, Ulla Berglund, René Redzepi, Elsa Bohus Jensen, Norbert Lang, Gunhild Beckman, Susanne Welin-Berger, Göran Hellström samt Olof Thomsson.