2016 års Tryffelkock

Henrik Norström ”Årets Tryffelkock”

Årets kock Henrik Norström använder närodlade råvaror när de är som bäst och tryffeln har sin självklara plats. Med stil och känsla kombinerar Henrik Norström närodlade råvaror med tryffelns naturliga smak.

”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln. Henrik Norström kommer att ta emot sin utmärkelse vid en ceremoni i Domkyrkan i Visby den 12 november under Gotlands Tryffelfestival. Juryn som utser ”Årets Tryffelkock” är styrelsen för Gotlands Tryffelakademi.

Juryns motivering lyder:

Henrik Norström har med sin matlagning, där han använder närodlade råvaror när de är som bäst, gjort restaurang LUX till en spännande upplevelse där dagens råvaror får sätta sin prägel. Han vann silver i Bocuse d’Or 2001 och är idag president för Svenska Bocuse d’Or och är sen 2014 lagledare för det svenska teamet. Med inspiration från Europeisk gastronomi ger han den gotländska tryffeln rättvisa i alla de rätterna som serveras. Gotlands Tryffelakademi ser fram mot ännu fler läckert komponerade tryfffelrätter från Henrik.

”Jag är väldigt glad att jag blivit utsedd till Årets Tryffelkock! Tryffeln är en härlig höstprimör och spännande att använda i matlagningen”, berättar Henrik Norström.

Priset ”Årets Tryffelkock” har tidigare delats ut till fyra kockar, Rickard Hasselblad (2012) och Mathias Dahlgren (2013), Andreas Hedlund (2014) och Filip Fastén (2015).

Henrik Norström, just nu aktuell i TV4:s Kockarnas kamp och driver idag flera restauranger med olika koncept; Lux dag för dag, BAR-Blasieholmens akvarium och restaurang, EAT samt Open Café. Alla koncept bygger i grunden på excellenta råvaror. För mer information se www.luxdagfordag.se, www.restaurangbar.se, www.eatrestaurant.se, www.openlab.se/open-cafe