2017 års Tryffelkock

Titti Qvarnström ”Årets Tryffelkock”

Årets tryffelkock Titti Qvarnström experimenterar gärna med den gotländska tryffelns smaker och textur. En av Tittis absoluta höstfavoriter så här års är långbakad rotselleri med brynt smör, hasselnötter och gotländsk tryffel.

”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter och/eller visat möjligheterna med den gotländska tryffeln. Titti Qvarnström kommer att ta emot sin utmärkelse vid en ceremoni i Domkyrkan i Visby den 18 november under Gotlands Tryffelfestival. Juryn som utser ”Årets Tryffelkock” är styrelsen för Gotlands Tryffelakademi.

Juryns motivering lyder:

Titti Qvarnström är första kvinnan i Skandinavien att leda en restaurang som erhållit en stjärna i Guide Michelin. År 2016 blev hon utsedd till årets kvinna i besöksnäringen av Visita. Tittis ambition är att laga jordnära, hållbar, transparent och lokal mat. Hon experimenterar gärna med den gotländska tryffelns smaker och textur. Till en rätt är tryffeln tunt skivad, till en annan finriven eller i små tärningar så att den knapriga texturen riktigt får komma till sin rätt. Gotlands Tryffelakademi ser fram emot Tittis nya restaurangkoncept med jordnära tryfflig matlagning.

Tryffeln växer vilt på Gotland och bildas på våren, växer till under sommaren och mognar i oktober t.o.m december. Den skördas med hjälp av tränade tryffelhundar.

”Jag är väldigt glad och hedrad att jag blivit utsedd till Årets Tryffelkock! En av mina absoluta favoriträtter så här års är långbakad rotselleri med brynt smör, hasselnötter och Gotländsk tryffel, en annan är ankägg med färsk-riven Gotlandstryffel och knaprigt smörstekt ostronskivling” säger Titti Qvarnström.

Priset ”Årets Tryffelkock” har tidigare delats ut till fem kockar, Rickard Hasselblad (2012) och Mathias Dahlgren (2013), Andreas Hedlund (2014), Filip Fastén (2015) och Henrik Norström (2016).